jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

Napos baromfi és a vitalitás

A napos baromfi életképességével kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a keltetőben
az inkubációs idő alatti ellátás meghatározó jelentőségű a napos baromfi vitalitására, a csontozat és izomrendszer állapotára a kelést követő napokban.

A tojásban található táplálóanyagok nem biztos, hogy elegendőek, és megfelelő színvonalú ellátást tudnak nyújtani az embrió fejlődéséhez. Ennek következményei meghatározóak lehetnek a nevelési időszak elején.

Arra a kérdésre, hogy a tojásban rendelkezésre álló táplálóanyagok elegendőek-e az embrió fejlődéséhez, kétféle módon lehet válaszolni:

1. Ahhoz, hogy az embrió kifejlődjön és kikeljen a tojásból, ahhoz elegendőek.
2. Az viszont, hogy a napos kellően fejlett legyen és rendelkezzen az élet indulásához szükséges vitalitással, csontozattal és immunrendszerrel, arra a válasz az, hogy ehhez a tápláló-, de főleg az ásványi anyagok nem mindig elegendőek.
Az embrió fejlődésével a tojásban lévő táplálóanyagok és ásványi anyagok mennyisége fogy, különösen a keltetési periódus második felében Az intenzív szülőpár-nevelés körülményei között előfordulhat, hogy a tojásban felhalmozódó tartalékok kevésnek bizonyulnak az életerős napos állomány kifejlődéséhez.

Mely tápláló-, illetve ásványi anyagok lehetnek limitálók?

A zsírtartalom lehet limitáló (különösen a fiatal szülőpárok tojásainál), de a rendelkezésre álló ásványi anyagok mennyisége még ennél is könnyebben válhat limitáló tényezővé.

Egyes ásványi anyagok mennyisége a keltetés második felében rohamosan csökken és az inkubációs időszak végére kritikus szintre süllyedhet. A mellékelt grafikonok jól mutatják, hogy a főbb ásványi anyagok mennyisége az inkubációs időszak végére a minimumhoz közelít.

A cink, a réz, a vas és a foszfor az érintett elemek, amelyek korlátozhatják a napos csibék vitalitását és a csontozat erősségét.

A tojások ásványi anyag tartalma emelhető a szülőpárok takarmányának magas szintű ásványi anyag kiegészítésével.
A Zinpro vállalat által gyártott Availa-ZMC mikroelem kiegészítő szülőpár állományok takarmányában javítja a tenyészállomány és egyben a tojások ásványi anyag ellátását is.
Nemcsak az utódok életképessége javul, hanem a szülőpárok egészsége jobb, tojástermelése nagyobb lesz (2,8db csirke /tojó).

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra