jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

Vágott baromfi és a fogyasztói elvárások
(Baromfi szimpózium, Párizs)

 

A vágott baromfi termékek szép külső megjelenése és a fogyasztói kívánalmak kielégítése a brojler ágazat alapvető célja. A termelés intenzitása, a gyorsabb növekedés azonban sok esetben a vágott test, vagy testrészek minőségének rovására megy. Elsősorban a mellfilén történt változások, valamint a szakadt bőr és egyes testtájak bevérzése okoz problémát a feldolgozóknak.

E témában szervezett nemzetközi szimpóziumot a Zinpro vállalat Párizsban, 2015. májusában.

A szimpóziumon a téma ismert szakértője Wim Tondeur, a következőket mondta előadásában:
A baromfi feldolgozás során a vágott áru nagyon magas arányánál tapasztalható valamilyen rendellenesség. A rendellenességek, vagy hibák természetesen korrigálhatók a hibás terület eltávolításával. Ezek között vannak kisebb jelentőségűek is, de azok a vágott baromfi testek, amelyek korrekcióra szorulnak, annak korrigálása vagy elvesztése súlyos költséget okoz. A súlyosabb hibával rendelkező testek aránya a saját statisztikája alapján eléri a 20%-ot. Tehát nem kis jelentőségű veszteségről van szó.

A vágott baromfi test értékelésénél (a vágóhídi monitoring során) a következő kategóriák kerülnek értékelésre:
1. Bőr elváltozások: szakadt bőr, cellulitisz, talpfekély, foltok a mellen.
2. Vérzések: bevérzések a szárnyon, combon, mellen.
3. Csonttörés szárnyon és combon,
4. Izom (mellfilé és comb) elváltozások, úgy, mint WS (white strip breast),
WB (wooden breast), DMP (miopathy), PSE típusú hús.

Minden vágóhídnak érdemes felmérni, hogy milyen típusú veszteségek
fordulnak elő leggyakrabban, és megkeresni az okokat, felmérni a javítás
lehetőségét.
Az okok között szerepel a genetika is. A túlzottan gyors növekedés általában nem kedvez a jó húsminőségnek, a tetszetős formáknak. A növekedés mértékét részben genetikailag, részben takarmányozási módszerekkel lehet befolyásolni.

A madarak mikroelem-ellátása fontos szerepet játszik a testi hibák kialakulásánál. Kiemelendő a cink szerepe, amely (1) erősíti a bőrt, amitől kevésbé lesz szakadékony, javítja a tollazat minőségét, ami megint csak védelem a bőrnek, mert kevesebb lesz a karmolás okozta seb, és ugyancsak kevesebb a talpfekély. A cellulitis is egy korábbi bőrsérülésnek a következménye, tehát ha jobb a bőr minősége, csökken a cellulitis aránya is. (2) A cink erősíti a véredényeket, így a bevérzések ritkábban következnek be, és (3) javítja a csontozatot, a porc és a csont közötti kapcsolatot, ami erősebb csontozatot és kevesebb csonttörést eredményez.
A baromfi integrációkban tehát már nem az a cél, hogy hány napra, milyen mutatókkal mennyi élő állatot termelnek,
hanem hogy mennyi feldolgozott és értékesíthető vágott baromfit tudnak
elő állítani egységnyi költséggel.

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra